Iglesia de Sant Iscle y Santa Victoria
Documentada per primera vegada el 1102, dins l’òrbita del monestir de Gerri. Al segle XIV pertanyia al deganat de Montenartró. Està dedicada als germans màrtirs Sant Iscle i Santa Victòria.
És romànic amb modificacions posteriors. Construïda a cavall dels segles XI i XII amb carreus ben treballats disposats en filades regulars, s’hi van afegir posteriorment la sagristia i les capelles laterals. Originàriament constava d’una sola nau coberta amb una estructura de fusta.
Seguir llegint
A llevant està capçada per un absis semicircular amb una finestra de doble esqueixada al centre i una de lateral d’una sola esqueixada. La decoració exterior presenta fris llombard de dobles arcuacions entre lesenes.Al costat nord s’hi alça un campanar de torre quadrat de dos pisos delimitats per arcuacions llombardes i amb finestres molt modificades, el absis té arcuacions i bandes llombardes. La porta d’accés actual es va obrir en època tardana. L’original, d’arc de mig punt s’aprecia des de l’interior.
Les pintures murals del seu interior, parcialment atribuïdes al Mestre del Judici Final, es conserven repartides entre el Museu Diocesà de la Seu d’Urgell (fragment més gran de la decoració absidial), el Museu Nacional d’Art de Catalunya -MNAC- (fragment de l’apòstol Joan sota arcada i sostenint el llibre) i la resta és als Estats Units d’Amèrica, a l’Art Museu de la ciutat de Toledo, Ohio (un fragment amb els apòstols Jaume i Felip).
L’església de Surp, es troba actualment en fase d’estudi i manteniment. Forma part del Pla de Dinamització Turística del Pallars Sobirà (PDT 2001-2003), dins del qual es realitzaran les reproduccions -amb una nova tècnica anomenada papelgel- dels fragments de l’absis, de Sant Joan Evangelista i dels apòstols Jaume i Felip.
La festivitat dels sants patrons, 17 de novembre, queda limitada a missa solemne i cant dels goigs.
Fancy Gallery Error:
No gallery with the ID fotos-sant-iscle was found or you have not created albums for it yet.